Latvian Restructuring & Insolvency Newsflash - November 2010 Financial Times & Mergermarket (2008) International Tax Review (2010) International Financial Law Review (2010, 2009) PLC Which lawyer? (2010, 2009) www.sorainen.com
To read the Latvian Restructuring & Insolvency Newsflash in English, please click here: In English
The Latvian Restructuring & Insolvency Newsflash covers most essential information about the new Insolvency Law.

 
   
 
Ģirts Rūda
Partneris
girts.ruda@sorainen.com
   
 
   
 
Inese Heinacka
Juriste
inese.heinacka@sorainen.com
   
 
   
 
Santa Selga
Juriste
santa.selga@sorainen.com
   
 
   
 
Alisa Šurko
Juriste
alisa.surko@sorainen.com
Spēkā stājies jaunais Maksātnespējas likums

Dārgie klienti un sadarbības partneri,

No 2010.gada 1.novembra spēkā ir stājies jaunais Maksātnespējas likums, kuru daudzi jau ir paguvuši nosaukt par revolucionāru. Neskatoties uz to, ka iepriekšējās būtiskās izmaiņas maksātnespējas jomā notika tikai pirms nepilniem diviem gadiem, finanšu un ekonomiskā krīze izgaismoja vairākas maksātnespējas procesa problēmas un trūkumus. Maksātnespējas procedūra gan juridiskām, gan fiziskām personām bija dārga un gara, to ietvaros tika bieži pārkāptas kreditoru tiesības, bet tikai retais restrukturizācijas (TAP) process bija veiksmīgs. Paredzams, ka jaunais likums padarīs maksātnespējas un restrukturizācijas procedūras pieejamākas, tiks efektivizēts administratora darbs, būtiski paātrināta parādnieka mantas pārdošanas un parādnieka likvidācijas procedūra, kā arī veikti citi grozījumi. Zemāk varat iepazīties ar svarīgākajām likuma izmaiņām.

Ģirts Rūda
Reģionālās restrukturizācijas un maksātnespējas
prakses grupas vadītājs

 

  1. KAS JAUNS JURIDISKĀS PERSONAS MAKSĀTNESPĒJAS PROCESA UZSĀKŠANĀ?
  2. TIESISKĀS AIZSARDZĪBAS PROCESS UN RESTRUKTURIZĀCIJA JAUNAJĀ MAKSĀTNESPĒJAS LIKUMĀ
  3. FIZISKĀS PERSONAS MAKSĀTNESPĒJA

 

1. KAS JAUNS JURIDISKĀS PERSONAS MAKSĀTNESPĒJAS PROCESA UZSĀKŠANĀ?

Īsumā uzskaitīsim vairākus būtiskus maksātnespējas procesa aspektus, kurus groza jaunais Maksātnespējas likums. Nesamaksātā pamatparāda summa, kas ļauj iesniegt maksātnespējas pieteikumu, sabiedrību ar ierobežotu atbildību un akciju sabiedrību gadījumā ir paaugstināta līdz LVL 3 000. Parādnieka brīdināšanas pienākums jaunajā likumā ir saglabāts, tas ir, parādniekam tiek dotas trīs nedēļas, lai samaksātu parādu vai celtu pamatotus iebildumus pret maksāšanas pienākumu.

Lai paātrinātu procesu, turpmāk tiesas izmantos tikai t.s. „likviditātes jeb naudas plūsmas testu” un tikai pārliecināsies par parāda esamību un tā nesamaksu (izvērtēs parādnieka naudas plūsmu un spēju pildīt iestājušās saistības). Likumā ir atcelts līdzšinējais „bilances tests”, kas lika tiesām izvērtēt, vai sabiedrības aktīvi pārsniedz saistības un reizēm ļāva būtiski novilcināt maksātnespējas procesa uzsākšanu. Likviditātes testa piemērošanas gadījumā tikpat būtisks ir jautājums – kurā brīdī parādnieka valdes locekļiem ir jāiesniedz parādnieka maksātnespējas pieteikums. Iespējams, viņi var cerēt uz triju nedēļu labvēlības periodu pēc saistību izpildes termiņa iestāšanās vai vismaz paziņojuma saņemšanas. Diemžēl likums nesniedz skaidru atbildi, tādēļ atliek tikai gaidīt, kādu atbildi sniegs tiesu prakse.

Likums turpmāk paredzēs kreditora tiesības atsaukt maksātnespējas pieteikumu, piemēram, ja parādnieks ir samaksājis parādu. Tas var radīt risku, ka maksātnespējas process tiek izmantots kā parādu piedziņas metode. Tomēr likumā ir divi jaunievedumi, kas, iespējams, apgrūtina šādas pieejas ļaunprātīgu izmantošanu. Pirmkārt, maksātnespējas pieteikuma iesniedzējam ir jāiemaksā depozīts divu minimālo mēnešalgu apmērā (pašreiz LVL 360). Lai gan depozīts tiek atdots, ja kreditors atsauc savu maksātnespējas pieteikumu, tomēr pastāv risks, ka parādnieks summu nesamaksās un pēc tā maksātnespējas pasludināšanas tiks konstatēts, ka tam nav nekādas mantas maksātnespējas procesa izdevumu segšanai. Attiecīgi kreditors zaudēs ne tikai pamatparāda summu, bet arī iemaksāto depozītu. Otrkārt, kreditoram būs pienākums atmaksāt naudas summas, ko tam pēdējo triju mēnešu laikā samaksājis parādnieks, lai novērstu parādnieka maksātnespējas pasludināšanu uz attiecīgā kreditora pieteikuma pamata.

Tāpat maksātnespējas procesu paātrinās jaunie noteikumi, kas paredz, ka kreditoru prasījumu pieteikšanas termiņš ir samazināts līdz vienam mēnesim, kā arī būtiski ierobežotā kreditoru sapulces kompetence (turpmāk gan kreditoru sapulce varēs nomainīt administratoru).

Alisa Šurko

SORAINEN Atpakaļ uz sākumu

2. TIESISKĀS AIZSARDZĪBAS PROCESS UN RESTRUKTURIZĀCIJA JAUNAJĀ MAKSĀTNESPĒJAS LIKUMĀ

Jaunais Maksātnespējas likums ir ieviesis būtiskus jauninājumus tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) un ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesa (ĀTAP) norisē.

Pirmkārt, daudz būtiskāka par formālu prasību izpildi kļūs parādnieka spēja atrast praktisku un īstenojamu ekonomisko problēmu risinājumu, piemēram, būs jāsniedz plānoto ieņēmu prognozes pamatojums, kā arī plānam jāpievieno naudas plūsmas prognoze. Cerams, ka šo izmaiņu rezultātā TAP un ĀTAP plānos kreditori atradīs pamatotu un detalizētu atbildi uz viņam vissvarīgāko jautājumu – ko parādnieks darīs, lai palielinātu peļņu un veiksmīgi atjaunotu savu maksātspēju.

Otrkārt, TAP un ĀTAP īstenošanas maksimālais termiņš turpmāk būs četri gadi (pēc sākotnējiem diviem gadiem to varēs vēlreiz pagarināt). Praksē tas sniedz daudz lielākas iespējas atjaunot maksātspēju, jo bieži vien divu gadu termiņš bija pārāk īss veiksmīgai parādnieka restrukturizācijai.

Treškārt, jaunais regulējums gan TAP, gan ĀTAP ļauj parādniekam un tā kreditoriem vienoties par administratora amata kandidātu. Iepriekš šāda iespēja pastāvēja tikai ĀTAP gadījumā, kas vienlaikus tika uzskatīta par vienu no ĀTAP priekšrocībām. Tā kā administratora atlīdzība tiks noteikta, pusēm vienojoties, tad administratoram tiek radīta motivācija rūpīgi veikt savus pienākumus un veicināt parādnieka finanšu problēmu veiksmīgu atrisināšanu.

Ceturtkārt, likumdevējs ir centies atrast līdzsvaru starp nodrošināto un nenodrošināto kreditoru interešu aizsardzību. Turpmāk gan TAP, gan ĀTAP gadījumā būtiskākos lēmumus (TAP vai ĀTAP plāna saskaņošanu un vienošanos par administratora kandidātu) jāapstiprina divām trešdaļām nodrošināto kreditoru un pusei nenodrošināto kreditoru. Visu kreditoru iesaistīšana lēmumu pieņemšanā kopumā vērtējama pozitīvi, jo vairumā gadījumu parādnieka iespējas izpildīt plāna noteikumus ir atkarīgas no visu lielāko kreditoru atbalsta. Turklāt nav pamatots mīts, ka nodrošināto kreditoru iesaiste liegs iespēju īstenot TAP vai ĀTAP. Tieši pretēji – parasti nodrošināto kreditoru rīcībā ir daudz vairāk resursu, lai pienācīgi izvērtētu TAP vai ĀTAP plānu un sniegtu vērtīgus ieteikumus. Kā liecina prakse, tie plāni, kurus ir atbalstījuši nodrošinātie kreditori, ir daudz veiksmīgāki par tiem, ko atbalstījuši tikai nenodrošinātie kreditori.

Visbeidzot, kā vēl vienu būtisku jauninājumu saistībā ar parādnieka restrukturizāciju, jāmin iespēju pāriet no juridiskās personas maksātnespējas procesa uz tiesiskās aizsardzības procesu. Pagaidām vēl nav skaidrs, vai šāda likumdevēja ideja būs veiksmīgāka par pirms tam pastāvējušiem risinājumiem (sanāciju un izlīgumu maksātnespējas procesa ietvaros) un vai tas palīdzēs Latvijas ekonomikas attīstības veicināšanā.

Santa Selga

SORAINEN Atpakaļ uz sākumu

3. FIZISKĀS PERSONAS MAKSĀTNESPĒJA

Fiziskās personas maksātnespējas process, kas šī gada vasarā bija par pamatu plašām diskusijām, ir piedzīvojis būtiskas izmaiņas. Likumdevējs ir centies dot „otro iespēju” pēc iespējas lielākam skaitam labticīgu, bet neveiksmīgu parādnieku. Tas, pirmkārt, izpaužas maksātnespējas procesa ilguma un izmaksu samazināšanā.

Likums paredz jaunu pazīmi, kas ir par pamatu, lai fiziskai personai būtu iespējams piemērot maksātnespējas procesu – tai pēdējo sešu mēnešu laikā ir jābūt Latvijas Republikas nodokļu maksātājai. Maksātnespējas process ir sadalīts divās stadijās – bankrota procedūra un saistību dzēšanas procedūra. Pirmās procedūras – bankrota procedūras – laikā administrators pārdod fiziskās personas mantu. To plānots veikt sešu mēnešu laikā (iepriekš to varēja darīt visu maksātnespējas procesa laiku). Savukārt saistību dzēšanas procedūras laikā saskaņā ar plānu pilnā vai daļējā apmērā tiek segtas fiziskās personas atlikušās parāda saistības. Šīs procedūras termiņš svārstīsies atkarībā no tā, cik lielā apmērā tiek segtas saistības. Kopumā viss maksātnespējas process varētu ilgt līdz četriem gadiem, un tas ir īsāks nekā iepriekš.

Turpmāk lielāka loma tiek piešķirta administratoram un kreditoriem, kas praksē lielākajā daļā gadījumu ir bankas un kurām iepriekš bija maz iespēju ietekmēt šo maksātnespējas procesu. Jaunais likums kreditoriem, piemēram, dod tiesības vērsties pie administratora vai tiesā, ja pastāv ierobežojumi maksātnespējas procesam, kā arī kreditoriem tiek dotas tiesības atcelt administratoru. Attiecībā uz maksātnespējas procesa izmaksām, piemēram, administratoram vairs nav jāmaksā ikmēneša atlīdzība un tā atlīdzības apmērs tiek noteikts no mantas pārdošanas. Jaunais fiziskās personas maksātnespējas process ir kļuvis līdzīgs juridiskās personas maksātnespējas procesam (piemēram, kreditoram pašam ir jāpiesaka savs prasījums, nevis to dara pati fiziskā persona, iekļaujot šos prasījumus paša izstrādātajā plānā; ir paredzētas kreditoru sapulces, kā arī ir iespējas apstrīdēt darījumus). Iepriekš uzsāktie fizisko personu maksātnespējas procesi turpinās savu gaitu saskaņā ar veco Maksātnespējas likumu un uz tiem jaunā kārtība neattieksies (izņemot, ja fiziskā persona pēc mantas pārdošanas vēlēsies, lai tiktu piemērota saistību dzēšanas procedūra).

Inese Heinacka

SORAINEN Atpakaļ uz sākumu drukāt HTML

Jūs esat saņēmis Latvijas restrukturizācijas un maksātnespējas ziņas, jo Jūsu e-pasta adrese atrodas SORAINEN datubāzē.
Ja Jūs turpmāk nevēlaties saņemt Latvijas restrukturizācijas un maksātnespējas ziņas, lūdzu, klikšķiniet šeit.

Lūdzu, ņemiet vērā, ka SORAINEN ziņas ir sastādītas tikai informatīvā nolūkā, bez pienākuma un bez juridiskas atbildības un saistībām. Tās neaptver visus likumus un neatspoguļo visas likumdošanas izmaiņas, un sniegtie skaidrojumi nav izsmeļoši. Tādēļ mēs iesakām sazināties ar SORAINEN vai ar savu juridisko konsultantu, lai iegūtu papildu informāciju. SORAINEN ziņu elektroniskās versijas ir pieejamas SORAINEN mājas lapā www.sorainen.com, kur iespējams arī parakstīties to saņemšanai.

© SORAINEN 2010
Visas tiesības rezervētas