Būtiski grozījumi nodokļu jomā 2017
Follow us on Twitter

Dārgie klienti un sadarbības partneri,

Šā gada nogalē Latvijā pieņēma ikgadējo valsts budžetu, vienlaikus izdarot būtiskus grozījumus arī nodokļu jomā kuriem vēlamies pievērst Jūsu uzmanību.

Lūdzam nospiest Like SorainenTax Facebook lapā vai sekot @Sorainen_Tax Twitter kontam, lai turpmāk operatīvi saņemtu regulārus jaunumus un Sorainen nodokļu ekspertu komentārus.

PALIELINĀTA MIKROUZŅĒMUMU NODOKĻA LIKME

Otrreizējai caurlūkošanai nodotie un 2016. gada 20. decembrī pieņemtie grozījumi Mikrouzņēmuma nodokļa likumā, paredz mikrouzņēmuma nodokļa likmes palielināšanu no 9% uz 15%, savukārt uzņēmumiem, kuru apgrozījums ir līdz 7 000 EUR, nodokļa likme palielināta līdz 12%. Minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par mikrouzņēmuma darbiniekiem nav jāveic.

IEROBEŽOJUMI ATTIECĪBĀ UZ REPREZENTATĪVAJIEM AUTOMOBIĻIEM

Grozījumi pieņemti, lai novērstu gadījumus, kad reprezentatīvais automobilis ir reģistrēts kā kravas furgons, bet faktiski neveic kravu pārvadājumus. Tādēļ reprezentatīvām a/m būs pielīdzināmas arī automašīnas, kuru masa nepārsniedz trīs tonnas, ar vairāk kā trijām sēdvietām un, kas reģistrētas kā kravas furgons, ja automašīnas vērtība pārsniedz 50 000 EUR.

REVERSAIS PVN ARĪ DĀRGMETĀLIEM

PVN reversā maksāšana darījumos ar dārgmetāliem, dārgmetālu sakausējumiem un ar dārgmetālu plaķētu metālu piegādēm, izmantojot bezskaidras naudas norēķinus, ieviesta kā līdzeklis turpinājumam cīņai ar PVN izkrāpšanu Latvijā.  Reversā maksāšanas kārtība neattiecas uz darījumiem ar ieguldījumu zeltu, kam PVN nepiemēro.

IZMAIŅAS PVN DEKLARĀCIJU IESNIEGŠANĀ

No 2017. gada vairs nodokļu maksātājiem vairs nebūs iespēju iesniegt pusgada PVN deklarācijas, jo turpmāk taksācijas periods noteikts viena kalendārā mēneša vai ceturkšņa apjomā, izņemot valsts un pašvaldību iestādes, kuras reģistrējušās būvniecības pakalpojumu saņemšanai.

Tāpat, lauksaimniekiem atcelta prasība iesniegt atsevišķu pārskatu par saņemtās lauksaimniecības produkcijas daudzumu un vērtību. Visiem nodokļu maksātājiem ir atcelts pienākums iesniegt PVN deklarāciju pielikumu “Piegādāto preču vērtību sadalījums pa brīvostām un speciālajām ekonomiskajām zonām”.

IEROBEŽOJUMI FIZISKĀS PERSONAS DARĪJUMIEM SKAIDRĀ NAUDĀ

No 2017. gada, fiziskās personas skaidrā naudā nevarēs veikt darījumus, kuru vērtība pārsniedz 7 200 EUR, neatkarīgi no tā vai šāds darījums tiek veikts vienā vai vairākās operācijās. Lai novērstu iespējamību, ka turpmāk šādi darījumi tiks slēgti ar atpakaļejošu datumu, pārejas noteikumos paredzēts, ka šādiem darījumiem, kuri noslēgti pirms 2017. gada 1. janvāra, norēķinu kārtība maināma uz bezskaidras naudas maksājumu, līdz 2018. gada 1. janvārim. Par skaidras naudas darījumu ierobežojumu pārkāpšanu paredzēta administratīvā atbildība – 15% no darījuma summas.

IEROBEŽOJUMI UZŅĒMUMU ZAUDĒJUMU SEGŠANAI

Uzņēmumi varēs turpināt segt iepriekšējo gadu zaudējumus. Tomēr, ja zaudējumi radušies 2008. gadā vai pēc tam, apliekamo ienākumu varēs samazināt par ne vairāk kā 75% no konkrētajā gadā aprēķinātā apliekamā ienākuma.

UIN AVANSA MAKSĀJUMI

UIN avansa maksājumu turpmāk aprēķinās EDS sistēma. Nodokļu maksātājiem vairs nebūs jāaprēķina avansa maksājums, meklējot Centrālās statistikas pārvaldes datus par patēriņa cenu indeksa izmaiņām.

PALIELINĀTA AKCĪZES NODOKĻA LIKME TABAKAS IZSTRĀDĀJUMIEM

Spēkā stāsies jaunas akcīzes nodokļa likmes tabakas izstrādājumiem (sk. tabulā zemāk). Mainoties likmēm, būs jānodrošina tabakas izstrādājumu krājumu inventarizācija.

2016.

01.01.2017. – 30.06.2017

01.07.2017. – 31.12.2017.

01.01.2018. – 30.06.2018

01.07.2018 – 31.12.2018.

2019.

Cigāri un cigarillas (1000 gab.)

42,69*

58

58

73

73

88

Cigaretes (1000 gab.)

60
+ 25% no maksimālās Mt** cenas,
ne mazāk kā 100 EUR

60
+ 25% no maksimālās Mt cenas,
ne mazāk kā 100 EUR

67
+ 20%  no maksimālās Mt cenas,
ne mazāk kā 99 EUR

67
+ 20%  no maksimālās Mt cenas,
ne mazāk kā 99 EUR

69,5
 + 20%  no maksimālās Mt cenas,
 ne mazāk kā 103,50 EUR

69,5
+ 20%  no maksimālās Mt cenas,
ne mazāk kā 103,50 EUR

Smēķējamā tabaka (1000 g)

62

62

62

66

66

70

Tabakas lapas (1000 g)

62

62

62

66

66

70

Karsējamā tabaka (1000 g)

62

62

62

66

66

70

* likmes norādītas EUR
** Mt cena – mazumtirdzniecības cena

INTERNETA VIETNE KĀ STRUKTŪRVIENĪBA

No jaunā gada par struktūrvienību uzskata (un tā ir jāreģistrē VID) arī tīmekļa vietni vai mobilo aplikāciju, kurā ir izvietotas preču vai pakalpojumu tirdzniecības un pasūtījumu pieņemšanas vai komplektēšanas sistēmas, pasūtījumu/norēķinu sistēma.

PIENĀKUMS ZIŅOT VID PAR AIZDOMĪGIEM DARĪJUMIEM NODOKĻU JOMĀ

Turpmāk, ārpakalpojumu sniedzējiem, starpniekiem, tirgotājiem u.c., konstatējot aizdomīgu darījumu nodokļu jomā pazīmes, būs pienākums nekavējoties ziņot VID par Latvijas rezidentiem, kas iesaistīti šādā darījumā. Sods par neziņošanu – 5 000 EUR vai 5% no apgrozījuma.

PAPLAŠINĀTAS VID PILNVARAS

VID ir paplašinātas pilnvaras piedziņas pasākumu īstenošanā, apķīlājot naudas līdzekļus bankas kontos, piemērojot transportlīdzekļa atsavināšanas aizliegumu, vai atslēdzot augstākā līmeņa domēna (.lv) vārdu. VID var pieņemt lēmumu par domēna vārda atslēgšanu, ja:

  • maksātājs tīmekļa vietni izmanto nereģistrētas saimnieciskās darbības veikšanai,
  • nerezidents vietni izmanto Latvijā un tam veidojas patstāvīgā pārstāvniecība, bet nav to reģistrējis,
  • vietne nav reģistrēta kā struktūrvienība,
  • maksātājs nav sevi identificējis, piedāvājot preci/pakalpojumu internetā,
  • ja apturēta saimnieciskā darbība,
  • minētā lēmuma apstrīdēšana neaptur tā izpildi.

PAR ATTAISNOJUMA DOKUMENTU GLABĀŠANU

Papildināti nodokļu maksātāja pienākumi ar pienākumu saglabāt ieņēmumus/izdevumus apliecinošus attaisnojuma dokumentus, līdz dienai, kad tie nepieciešami, lai izpildītu prasības par saimnieciskās darbības izsekojamību, bet ne mazāk kā piecus gadus. Kā arī, nodrošināt VID pārstāvim piekļuvi jebkurai ar saimniecisko darbību saistītai informācijai un datu nesējiem.

PAR NOKAVĒJUMA NAUDU

Nokavējuma naudas likme 0,05 % par katru nokavēto dienu parādu labprātīgas samaksas gadījumā samazināti uz 0,025 % par katru nokavēto dienu. Ja nodokļu maksātājs neievēro parāda maksāšanas termiņus un VID lēmums tiek atcelts, arī nokavējuma naudas par nesamaksāto pamatparādu jāmaksā pilnā apmērā. Pārtraukta arī nokavējuma naudas aprēķināšana, nokavējuma naudas summai sasniedzot divas piektdaļas (40%) no nokavētā maksājuma (pamatparāda) apmēra (līdz šim nokavējuma naudas aprēķināšana tika pārtraukta sasniedzot pamatparāda apmēru).

ĢENERĀLUZŅĒMĒJA PIENĀKUMI PUBLISKAJOS IEPIRKUMOS

Ar 2017. gada 1. jūliju ieviests galvenā būvdarbu veicēja atbildības nodrošinājums par apakšuzņēmēja darba ņēmējiem, kas nodarbināts publiska būvdarbu līguma vai būvdarbu līguma ar sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju izpildē. Atbildības nodrošinājums ir galvenā būvdarbu veicēja ikmēneša sociālās apdrošināšanas iemaksu maksājums par apakšuzņēmēja darba ņēmēju, kas pakļauts Latvijas sociālai apdrošināšanai un, kas nodarbināts būvobjektā. Ja galvenais būvdarbu veicējs nesamaksā atbildības nodrošinājumu, tam tiek aprēķināta nokavējuma nauda par katru nokavēto dienu. To piedzen bezstrīda kārtībā.

NODOKĻU KONVENCIJAS

2017. gadā spēkā stāsies Latvijas valdības un Kipras Valsts valdības konvenciju par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma nodokļiem. Kā arī vēl gaidām, vai spēkā stāsies nodokļu konvencija ar Honkongu, kas noskaidrosies 2016. gada pašās pēdējās dienās.

IEDZĪVOTĀJU IENĀKUMA NODOKLIS (IIN)

No 2017. gada 1. janvāra minimālā darba alga tiek palielināta no 370 EUR uz 380 EUR mēnesī.

Darba ņēmējiem, kam darba devējs nodrošina ēdināšanu, ēdināšanas izmaksas līdz 480 EUR gadā netiks iekļautas ienākumos, par kuriem jāmaksā algas nodoklis. Šo atbrīvojumu nevar piemērot, ja darba devējs ir valsts, pašvaldības, publiskas personas vai publiski privātā kapitālsabiedrība. Citiem darba devējiem ir jāizpilda virkne kritēriju, lai iegūtu tiesības neaplikt ēdināšanu, to skaitā:

  • izdevumiem jābūt noteiktiem koplīgumā,
  • tie nepārsniedz 5% no kopējā darba devēja bruto algu fonda,
  • tiek nodarbināti vismaz 6 darbinieki,
  • darba devējs veicis saimniecisko darbību vismaz 1 gadu pirms atbrīvojuma piemērošanas.

Ar IIN neapliks arī stipendijas līdz 280 EUR un bez ierobežojuma – stipendijas, ko izmaksā ārstniecības iestādes medicīnas programmas apguves veicināšanai personām, kas studē medicīnu.

Attiecībā uz neapliekamā ienākuma noteikšanu par iemaksām privātajos pensiju fondos savukārt ir veikti grozījumi, kas turpmāk nepieļaus IIN atvieglojuma izmantošanu, ja pensijas fondā iemaksātā nauda tiks izmaksāta tajā pašā vai nākamajā gadā.

Tāpat būtiski grozījumi, ja gada laikā no kāda kapitāla aktīva gūts gan ienākums, gan zaudējumi. Proti, likums paredz, ja taksācijas gada laikā aprēķinātais kapitāla pieaugums no viena kapitāla aktīva atsavināšanas ir negatīvs, bet no cita kapitāla atsavināšanas pozitīvs un neveidojas kapitāla pieaugums, vai tā summa ir negatīva, maksātājam nav jāaprēķina nodoklis no visa apliekamā ienākuma. Tātad gada ietvaros zaudējumi no cita kapitāla aktīva atsavināšanas tiek ņemti vērā.

VALSTS SOCIĀLĀS APDROŠINĀŠANAS OBLIGĀTĀS IEMAKSAS (VSAOI)

No 2017. gada 1. jūlija vairs nevarēs labot ziņas par darba ņēmējiem – ierakstus par darba ņēmēja statusa iegūšanas un zaudēšanas datumiem.

Tiek ieviesta speciāla pieeja taksometriem – fiksēts VSAOI avansa maksājums 130 EUR mēnesī par katru automašīnu.

IZLOŽU UN AZARTSPĒĻU NODEVAS UN NODOKĻI

Ar grozījumiem ieviests jaunas izložu veids – interaktīvās izlozes. Šīs izlozes organizēšanas licences cena ir 10 000 EUR par katru kalendāro gadu. Tāpat, ir mainītas izložu nodokļu aprēķināšanas kārtība. Turpmāk nodokļa likme tiks aprēķināta sekojoši, sasaistot to ar izlozes laimestu fondu:

  • 10% apmērā no izlozes biļešu realizācijas ieņēmumiem, ja izlozes norādītais laimestu fonds ir mazāks par 60% no biļešu realizācijas ieņēmumiem,
  • 10% apmērā no izlozes biļešu realizācijas ieņēmumiem, no kuriem atskaitīti izmaksai aprēķinātie laimesti, ja izlozes norādītais laimestu fonds pārsniedz 60% no biļešu realizācijas ieņēmumiem,
  • 10% apmērā no interaktīvās izlozes biļešu realizācijas ieņēmumiem, no kuriem atskaitīti izmaksātie laimesti.

JAUNUMI INTERNETA SLUDINĀJUMU PIEŅĒMĒJIEM UN IEVIETOTĀJIEM

Būtiskai jaunumi arī interneta sludinājumu ievietošanas pakalpojumu sniedzējiem – tiem pēc VID pieprasījuma saņemšanas ir pienākums sniegt to rīcībā esošo informāciju par nodokļu maksātājiem, kuri izvietoja sludinājumus. Kā arī jaunumi sludinājumu ievietotājiem: nodokļu maksātājam, piedāvājot preci/pakalpojumu internetā, ir pienākums sevi identificēt, norādot sekojošu informāciju:

  • saimnieciskās darbības faktiskās veikšanas vietu (adresi, tīmekļa vietni utt.) un
  • fiziskajai personai – nodokļu maksātāja reģistrācijas koda otro daļu.

TRANSPORTLĪDZEKĻU EKSPLUATĀCIJAS NODOKLIS UN UZŅĒMUMU VIEGLO TRANSPORTLĪDZEKĻU NODOKLIS

Personām, kuru deklarētā dzīvesvieta ir Latvijā un kas piedalās ceļu satiksmē ar citās valstīs reģistrētām automašīnām, būs jāveic ekspluatācijas nodokļa maksājums, aprēķinot to atbilstoši tam, cik ilgi plānots to izmantot ceļu satiksmē:

  • par dienu – 10 EUR,
  • par mēnesi – 250 EUR,
  • par 6 mēnešiem – 600 EUR,
  • par gadu – 1 000 EUR.

No 2017. gada tiks palielināta transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokļa likme, likmes izmaiņas apkopotas tabulā zemāk. Šīs likmes attiecas uz tām automašīnām, kas pirmo reizi reģistrētas 2005. gada 1. janvārī un vēlāk, un par kuru radīto CO2 izmešu daudzumu nav datu transportlīdzekļu reģistros. Likme tāpat kā līdz šim tiek noteikta trijās daļās, tās summējot.

2016. gada likme (EUR)

2017. gada likme (EUR)

Par pilno masu

līdz 1500 kg

14,23

15

1501 - 1800 kg

29,88

32

1801 - 2100 kg

51,22

55

2101 - 2600 kg

65,45

70

2601 - 3000 kg

78,26

84

3001 - 3500 kg

91,06

97

virs 3500 kg

102,45

110

Par motora tilpumu

līdz 1500 cm3

8,54

9

1501 - 2000 cm3

21,34

23

2001 - 2500 cm3

34,15

37

2501 - 3000 cm3

51,22

55

3001 - 3501 cm3

85,37

91

3501 - 4000 cm3

149,40

160

4001 - 5000 cm3

213,43

228

virs 5000 cm3

277,46

297

Par motora maksimālo jaudu

līdz 55 kW

8,54

9

56 - 92 kW

21,34

23

93 - 129 kW

34,15

37

130 - 166 kW

51,22

55

167 - 203 kW

85,37

91

204 - 240 kW

149,40

160

241 - 300 kW

213,43

228

virs 300 kW

277,46

297

Jau šobrīd tiek pieņemtas un publicētas plānotās transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokļa likmes, kas būs spēkā no 2019. gada. Automašīnām, kas reģistrētas, sākot no 2009. gada 1. janvāra, mainīsies arī nodokļa aprēķināšanas princips – līdzšinējo triju faktoru kombinācijas vietā būs jāizmanto automašīnas izmešu dati. Saprotams, ka ekoloģisku automobiļu izmantošanas veicināšanai, mazākā nodokļa likme ir tām automašīnām, kas ir videi draudzīgākas. Tām automašīnām, kas Latvijā ir reģistrētas līdz 2016. gada 31. decembrim, vēl divus gadus spēkā būs līdzšinējā nodokļa aprēķināšanas kārtība. Pārejas noteikumi paredz, ka nodokļa aprēķināšanas princips, kas balstīts uz automašīnas radīto CO2 izmešu daudzumu, ir jāizmanto arī aprēķinot ekspluatācijas nodokli par automašīnām, kas pirmo reizi reģistrētas sākot no 2009. gada 1. janvāra un Latvijā tiks reģistrētas no 2017. gada 1. janvāra. Likmes apkopotas tabulā zemāk.

CO2 izmešu daudzums Likme 2019. gadā (EUR)
līdz 50 g / 1km 0
51 - 95 g / 1km 12
96 - 115 g / 1km 48
116 - 130 g / 1km 84
131 - 155 g / 1km 120
156 - 175 g / 1km 144
176 -200 g / 1 km 168
201 - 250 g / 1 km 264
251 - 300 g / 1km 408
301 - 350 g / 1km 552
virs 351 g / 1km 756

Papildus šīm likmēm – 300 EUR likme, ja automašīnas motora tilpums ir lielāks par 3500 cm3

No 2017. gada tiks atcelts vieglo automobiļu un motociklu nodoklis, kas līdz šim bija maksājams, pirmo reizi reģistrējot Latvijā no citām valstīm ievestu automašīnas.

SOLIDARITĀTES NODOKLIS

Atgādinām, ka, neskatoties uz presē izskanējušo nepatieso informāciju, Sorainen (kopā ar vairāk kā 30 klientiem) šobrīd ir vienīgais, kura pieteikumi ir pieņemti Satversmes tiesā, lai cīnītos par šī nodokļa atcelšanu vai tiesisku reformu. Vēl dažus mēnešus klientiem ir iespēja par 2016. gadā samaksāto nodokli pievienoties šai cīņai, sazinoties ar Sorainen partneri Jāni Taukaču (janis.taukacs@sorainen.com). Pieteikumus tiesa ir piekritusi pilnībā anonimizēts.
Jānis Taukačs
Jānis Taukačs
Partneris

sūtīt e-pastu
Kr. Valdemāra iela 21
LV-1010 Rīga
tel. +371 67 365 000
latvia@sorainen.com
 
Sabīne Vuškāne
Sabīne Vuškāne
Vecākā nodokļu menedžere
sūtīt e-pastu
Kr. Valdemāra iela 21
LV-1010 Rīga
tel. +371 67 365 000
latvia@sorainen.com
 
Dace Everte
Dace Everte
Vecākā nodokļu menedžere
sūtīt e-pastu
Kr. Valdemāra iela 21
LV-1010 Rīga
tel. +371 67 365 000
latvia@sorainen.com
 
Dāvids Lipšens
Dāvids Lipšens
Jurista palīgs

sūtīt e-pastu
Kr. Valdemāra iela 21
LV-1010 Rīga
tel. +371 67 365 000
latvia@sorainen.com

Jūs esat saņēmis Latvijas nodokļu ziņas, jo Jūsu e-pasta adrese atrodas Sorainen datubāzē.
Jūs varat mainīt saņemto ziņu apskatu tiesību jomas, klikšķinot šeit, vai atteikties no turpmākas ziņu saņemšanas, klikšķinot šeit.

Lūdzu, ņemiet vērā, ka Sorainen ziņas ir sastādītas tikai informatīvā nolūkā, bez pienākuma un bez juridiskas atbildības un saistībām. Tās neaptver visus likumus un neatspoguļo visas likumdošanas izmaiņas, un sniegtie skaidrojumi nav izsmeļoši. Tādēļ mēs iesakām sazināties ar Sorainen vai ar savu juridisko vai nodokļu konsultantu, lai iegūtu papildu informāciju. Sorainen ziņu elektroniskās versijas ir pieejamas Sorainen mājaslapā www.sorainen.lv.

© Sorainen 2017
Visas tiesības rezervētas